2314006216 6942044045 Γκύζη 6, Θεσσαλονίκη tmetaxas3@gmail.com

Χειρουργική Ογκολογία: Ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση και ο επακόλουθος έλεγχος

Χειρουργική Ογκολογία: Ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση και ο επακόλουθος έλεγχος

Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με καρκίνο να έχουν καλή ποιότητα ζωής μετά την χειρουργική επέμβαση. Όπως μας αναλύει ο χειρουργός ογκολόγος Θεόδωρος Μεταξάς, η πρόοδος στην αναισθησιολογία και στην εντατική θεραπεία σε συνδυασμό με την εξέλιξη στην τεχνολογία ιατρικών μηχανημάτων επιτρέπουν τη ριζική εκτομή μεγάλων όγκων από δυσπρόσιτες εντοπίσεις με ελάχιστη επιβάρυνση του οργανισμού όπως στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν καλή έως πολύ καλή ποιότητα ζωής μετά την χειρουργική επέμβαση.


Πόσο αναγκαίος είναι ο έλεγχος μετεγχειρητικά και για πόσο χρονικό διάστημα;
Επειδή ο καρκίνος είναι σχετικός με τα γονίδια και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι τοπική νόσος, σίγουρα χρειάζεται έλεγχος και παρακολούθηση μετεγχειρητικά για τυχόν υποτροπή του καρκίνου η πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων.

Επίσης  οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία μετά την χειρουργική επέμβαση δηλαδή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό και των δύο, άρα σύμφωνα με τον όγκο, την εντόπιση και το στάδιο θα αποφασιστεί το είδος της θεραπείας και η διάρκεια της παρακολούθησης.


Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ο καρκίνος πάντα αφήνει μια χρονική περίοδο που αν αντιμετωπιστεί σωστά, η θεραπεία του είναι ολοκληρωτική. Στο χρόνο αυτό ο καρκίνος έχει δημιουργηθεί αλλά ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός ή χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Οι εξετάσεις πρόληψης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.

Η πρόληψη και η έγκαιρη εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι το βασικότερο όπλο ενάντια σε αυτήν την ασθένεια.

Πίσω