2314006216 6942044045 Γκύζη 6, Θεσσαλονίκη tmetaxas3@gmail.com

Παθήσεις παγκρέατος και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Παθήσεις παγκρέατος και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ένας από τους σημαντικότερους αδένες του σώματος μας αποτελεί το πάγκρεας, το οποίο παράγει ορμόνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου. Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός ογκολόγος Θεόδωρος Μεταξάς, οι παθήσεις παγκρέατος διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις καλοήθεις και τις κακοήθεις.


Παγκρεατίτιδα (οξεία και χρόνια)
Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται από την απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων μέσα στο ίδιο το πάγκρεας. Οι συνηθέστερες αιτίες της παγκρεατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ και οι χολόλιθοι (πέτρες της χολής), καθώς επίσης κι ορισμένα φάρμακα, η υπερασβεστιαιμία, η υπερλιπιδαιμία ή κάποιος τραυματισμός. 

Η οξεία παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από ξαφνικό έντονο πόνο στην άνω κοιλία, εμετούς και αύξηση των παγκρεατικών ενζύμων.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα εμφανίζεται με χρόνιο πόνο, από αποτιτανώσεις του παγκρέατος στην ακτινογραφία κοιλίας και έκπτωση της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος (στεατόρροια) ή σπανιότερα και της ενδοκρινούς (διαβήτης).

Όγκοι παγκρέατος
Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι όγκοι του παγκρέατος δίνουν συμπτώματα αργά στην πορεία τους. Το πιο συχνό είδος καρκίνου του παγκρέατος είναι το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος. Το 85% όλων των καρκινικών όγκων του παγκρέατος είναι αδενοκαρκινώματα. Το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα είναι η 4η κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ..

Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι εξαιρέσιμος, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μόνη δυνατότητα ίασης του παγκρεατικού καρκίνου. Αφού ο όγκος αναγνωριστεί τότε συνήθως συνίσταται χειρουργική αφαίρεση επειδή η θνησιμότητα του παγκρεατικού καρκίνου είναι πολύ υψηλή χωρίς θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου είναι σημαντική, επειδή τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα για τους ασθενείς των οποίων οι όγκοι είναι μικρότεροι.

Η άμεση και σωστή διάγνωση των παγκρεατικών παθήσεων, είναι σημαντικότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων. Η εφαρμογή της σωστής θεραπείας συντηρητικής ή χειρουργικής ελαχιστοποιεί τις πιθανές επιπλοκές με τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Πίσω