2314006216 6942044045 Γκύζη 6, Θεσσαλονίκη tmetaxas3@gmail.com

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού. Στην χώρα μας περισσότερες από 5.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.  Όπως μας ενημερώνει ο χειρουργός ογκολόγος Μεταξάς Θεόδωρος, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ένας όγκος, αλλά ένας όγκος δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού.


Συμπτώματα και διάγνωση
Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε είναι ψηλαφητός όγκος που δεν προϋπήρχε, η διόγκωση των λεμφαδένων της μασχάλης, έλξη ή πάχυνση του δέρματος και αιμορραγική έκκριση από τη θηλή. 

Γυναίκες κάτω των 35 ετών
Στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, όπου λόγω πυκνότητας του μαστού η μαστογραφία έχει μειωμένη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα μικρό καρκίνο, η γυναίκα μπορεί να ελέγχει τους μαστούς της με κλινική εξέταση και υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα.

Σε νέες, αλλά «υψηλού κινδύνου» γυναίκες, ο έλεγχος του μαστού μπορεί να γίνει και με μαγνητική μαστογραφία εφόσον το κρίνει ο γιατρός τους.

Οι νέες γυναίκες από την ηλικία των 20 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση από χειρουργό μαστού) κάθε τρία χρόνια.


Γυναίκες μεταξύ 35 και 40 ετών
Στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε κλινική εξέταση των μαστών κάθε δύο χρόνια και να κάνει τον πρώτο της έλεγχο με μαστογραφία.


Γυναίκες άνω των 40 ετών
Οι γυναίκες που ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να υποβάλλεται συστηματικά σε μαστογραφία και κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο ιατρό, μία φορά το χρόνο.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου
Ηλικία. Η πιθανότητα καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών να μην παραλείπει τον ετήσιο έλεγχο μαστού.

- Οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα. Η συγγένεια πρώτου βαθμού με ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας και συστήνεται παρακολούθηση.

- Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο είναι πιθανότερο να αναπτύξουν νέο καρκίνο στον ίδιο ή στον άλλο μαστό.

- Παχυσαρκία. Οι γυναίκες με υψηλό σωματικό βάρος έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που διατηρούν υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

- Εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που είχαν μια ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 30 ετών έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30 έτη.

- Θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που τον συνεχίζουν για περισσότερο από ένα έτος.

- Ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης. Γυναίκες στις οποίες ξεκίνησε η έμμηνος ρύση σε ηλικία μικρότερη των 12 ετών ή σταμάτησε σε ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών έχουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

- Κάπνισμα και Αλκοόλ. Έρευνες έχουν αποδείξει συσχέτιση μεταξύ αυτής της συνήθειας και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.


Θεραπεία και η σημασία της Πρόληψης
Η καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου υγιών γυναικών με μαστογραφία, αλλάζει δραματικά το προφίλ της νόσου και την έκβασή της. 

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική γίνεται συνεχώς λιγότερο επεμβατική και η κλινική ογκολογία κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη θεραπεία.

Με την εξέλιξη της χειρουργικής του μαστού εφαρμόζεται η τεχνική της άμεσης ή απώτερης αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή. Στις περισσότερες περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης, μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική διατήρησης του μαστού με αφαίρεση μόνο του όγκου σε υγιή –ασφαλή ογκολογικά όρια, με σύγχρονες μεθόδους ογκοπλαστικής, ενός συνδυασμού δηλαδή ορθής ογκολογικά αφαίρεσης του καρκίνου και πλαστικής επανόρθωσης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια γυναίκα, γιατί της παρέχει τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε μια επέμβαση ακρωτηριαστική τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε την ψυχολογική υποστήριξη που θα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα τόσο από το θεράποντα ιατρό της όσο και από το οικείο περιβάλλον. Σε ορισμένες ασθενείς συνίσταται και η επίσκεψη σε ψυχολόγο για τη θωράκιση απέναντι στη νόσο.


Αυτοεξέταση
Ο έλεγχος του μαστού σας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεν υπάρχει ειδική τεχνική και δεν χρειάζεστε εκπαίδευση για να ελέγξετε το στήθος σας.

Ελέγξτε ολόκληρη την περιοχή του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του άνω στήθους και της μασχάλης σας,

- Αγγίξτε το στήθος σας και ψηλαφίστε αν νιώσετε κάτι ασυνήθιστο.

- Αν κάτι σας φαίνεται διαφορετικό μην διστάσετε να ενημερώσετε τον ιατρό σας.

Πίσω